Geplaatst op
Als je op zoek bent naar een gebruikte auto, hetzij van een particuliere eigenaar, hetzij van een dealer, kan het zijn dat je schadeauto’s bent tegen gekomen. Meestal zijn deze auto’s beschikbaar tegen een goede prijs – dus je vraagt zich misschien af wat precies een schadeauto is – en of zo’n voertuig moet kopen of niet. In dit artikel bespreken we de schadeauto’s en behandelen we de voor- en nadelen van het kopen van schadeauto, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Wat is een schadeauto?
Een schadeauto is een auto die aanzienlijk is beschadigd – meestal “total-loss” bij een ongeval. Als een verzekeringsmaatschappij besluit of een schadeauto te repareren is, zodat deze opnieuw verkocht kan worde. Mocht dit het geval zijn, dan krijgt deze auto de titel schadeauto. Deze titel maakt duidelijk dat de auto in het verleden aanzienlijke schade heeft opgelopen. De titel schadeauto is permanent. Als een auto eenmaal de titel schadeauto heeft gekregen, wordt hij voor altijd gebrandmerkt als schadeauto, ongeacht de vorm waarin hij zich bevindt.
De voordelen van het kopen van een schadeauto
Hier zijn een paar voordelen van het kopen van een schadeauto.
- De auto kan in goede staat zijn – Een schadeauto kan soms gewoon schade aan de lak of andere cosmetische problemen hebben die door een monteur of een doe-het-zelver kunnen worden verholpen. Sommige schadeauto’s zijn in vrij goede staat, en zullen effectieve dagelijkse chauffeurs zijn met slechts een beetje werk.
- De prijs is goed – schadeauto’s zijn meestal beschikbaar voor 20-30% minder dan normale auto’s. Dit is een aanzienlijke kostenbesparing.
- Misschien kunt je reserveonderdelen uit de auto halen – Als je een doe-het-zelf-hobbyist bent, zijn schadeauto’s ideaal voor auto onderdelen. Je kunt zelfs meer geld verdienen met het “uit elkaar halen” (het demonteren van de auto en het verkopen van de onderdelen) dan je ervoor betaald heeft, in sommige gevallen.
De nadelen van het kopen van een schadeauto
Bergingstitelauto’s hebben een aantal voordelen – maar er zijn ook een aantal nadelen die we moeten noemen.
- Verzekering kan een groot gedoe zijn – Veel verzekeraars zijn op hun hoede voor aanrijdingen en uitgebreide dekking van herbouwde voertuigen. De reden hiervoor is dat, wanneer je in een ongeval terechtkomt, het moeilijk is om te zeggen welke schade door het nieuwe ongeval is veroorzaakt, in plaats van andere ongevallen.
- Waarschijnlijk betaal je uiteindelijk toch wel wat voor een aanrijding en uitgebreide dekking van een verzekeraar. Je andere optie is om alleen een aansprakelijkheidsdekking aan te bieden, wat je geld bespaart – maar betekent dat je het risico loopt je investering in de auto te verliezen als je in een ongeval terechtkomt dat je schuld is.
- Reparaties kunnen je op de lange termijn te veel kosten – zelfs de beste bergingsvoertuigen kunnen onderliggende mechanische problemen hebben die niet zijn opgelost – of kunnen pas na enkele maanden rijden duidelijk worden. Reparaties en herstellingen kunnen uiteindelijk alle besparingen kosten die je had door de aankoop van een schadeauto – of zelfs meer.